torstai 25. heinäkuuta 2019

Suomenlahden surullinen tila

Aamulla käytiin vielä Kärdlan kylän keskustassa kaupassa ja kahvilla. Keskusta on satamasta puolentoista kilometrin päässä ja sieltä löytyi kaikki, mitä tarvittiin.

Matkaan lähdettiin puolelta päivin ja nyt kohteena oli Hanko, joka on Suomenlahden toisella puolella suunnilleen samalla kohtaa kuin Kärdla. Aurinko paistoi edelleen lämpimästi. Koko matkan oli asen verran ristiaallokkoa, että vene keikkui mukavasti. Ei voinut lukea eikä oikein tehdä ruokaakaan.

Jo heti Kärdlan ulkopuolella alkoi meressä näkyä sinilevää. Tuuli kävi luoteesta, suoraan Suomen Saaristomereltä, josta levälautat olivat lähteneet liikkeelle yli Suomenlahden kohti Viron rannikkoa. Ei ollut mitään mahdollisuutta eikä haluakaan pulahtaa mereen, niin iljettävän näköistä vesi oli. Välillä vedessä oli isoja kirkaan vihreitä viiruja, välillä levälönttejä tai sitten sain selvästi erottuvia hippusia. Yllättäen näin hylkeen pään pistävän esiin levämössöstä. Ilmeisesti hyökeitä ei levä häiritse! Levää näkyi aina Russarön majakalle asti, lähelle Hangon satamaa. Rannalla sitä ei juurikaan ollut.

Rannalta meitä tuli hakemaan tuttavapariskunta, joilla on ollut kesäasunto Hangossa jo pitkään. Oli mukava viettää lämmin kesäilta heidän hurmaavalla pihamaallaan, edellisestä tapaamisesta oli kulunut todella kauan. Kävimme uimassa pihalla olevassa uima-altaassa. Tuli mieleen, että tätäkö tulevaisuus tuo tullessaan: merenrannoilla pitää vilvoitella uima-altaissa eikä luonnonvedessä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti