tiistai 16. heinäkuuta 2019

Sateinen Riika

Heräsimme sateen ropinaan. Vähitellen sade muuttui aika kovaksi rankkasateeksi, joten aamupäivän ajan oleskelimme turvassa veneen hytissä. Sitten oli aika läheä metsästämään akkua. Matkalla autotarvikeliikkeeseen kävimme ihailemassa Latvian Kansalliskirjastoa, joka on avattu vuonna 2014 Daugavajoen rannalle, vastapäätä Riikan vanhaa keskustaa.
Kirjastoa, jota kutsutaan latvialaisen runon mukaan Valon linnaksi, pidetään yhtenä Latvian viime vuosikymmenten kunnianhimoisimmista kulttuurihankkeista. Kirjasto onkin todella vaikuttava. Sen kokoelmissa on yli 
neljä miljoonaa nidettä, rakennuksissa on lukuisia erilaisia näyttelytiloja, satoja luku- ja työskentelypaikkoja, erikokoisia seminaari- ja kokoustiloja. Eri tieteenalojen aineistoille oli omat osastonsa, samoin harvinaisaineistolle, kartoille, lastenaineistolle, musiikille jne.
Kirjastossa näimme loma-ajasta huolimatta hyvin paljon ihmisiä tutkimassa kirjaston aineistoja. Kirjastossa työskentelee yli 400 henkilöä. Rakennus on sisältä avara ja opasteet olivat selkeät. 
Valitettavasti ylimpään (kai kymmenenteen kerrokseen?) pääsee ihailemaan upeaa näköalaa ilman opasta vain viikonloppuisin. Mutta komeat olivat näkymät alemmistakin kerroksista.

Ihailtuamme kirjastoa tovin jatkoimme matkaa kohti autotarvikeliikettä. Tunnin tarpomisen jälkeen löysimme tavaratalo Depon, joka valikoimiltaan muistutti ehkä lähinnä Motonettiä. Sopiva akku löytyikin myyjän opastuksella pian ja meille kerrottiin, että liikkeellä on myös tavaroiden kuljetuspalvelu. Kassalla kuitenkin kuulimme, että akku voitaisiin toimittaa satamaan aikaisintaan perjantaina. Kassa antoi meille kuitenkin ystävällisesti taksin puhelinnumeron ja niinpä tilasimme liikkeen edustalle taksin, joka toimitti meidät ja akun City Marinaan. Eikä kestänyt kauaakaan, kun kippari sai vaihdettua risan akun tilalle uuden ja kaikki oli taas kunnossa.

Tyytyväisinä menestyksestämme lähdimme vihdoin tutkimaan Riikaa. Kiertelimme vanhaa keskustaa pitkin poikin. Kaupunki on tuttu kymmenen vuoden takaa, silti vanhan kaupungin sokkeloihin oli helppo eksyä. Ruokapaikan etsiminen on meillä usein aika kriittistä, runsaasta tarjonnasta on niin vaikea valita. Tällä kertaa onnistuimme kuitenkin siinä nopeasti ja valinta olikin erinomaisen onnistunut. Ruoka oli erittäin maukasta ja lisäksi kauniisti aseteltua. Kuvassa näkyvät alkupalamme.  
Ravintola oli muuten nimeltään Petergailis Kafet, voimme lämpimästi suositella sitä.
 Vatsa täytenä ja mieli tyytyväisenä palasimme pitkin hienoa Vansu Tilts -siltaa veneeseen ja ehdimme melkein puoliväliin, ennen kuin alkoi jälleen sataa. Mutta sade oli lämmintä ja lempeää, eikä se meidän mielialaamme mitenkään huonontanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti