lauantai 4. heinäkuuta 2009

Vielä lisää majakoita


Lauantaiksi puolenpäivän jälkeen luvattiin kovaa tuulta, jopa 14 m/sek. Tavoistamme poiketen lähdimme siis liikkeelle heti aamulla, yhdeksän aikoihin. Sää oli kylmä, kaksi villapaitaa ja sadetakki olivat tarpeen. Ensiksi kävimme katsomassa säätiedotuksistakin tuttua Strömmingsbådanin majakkaa. Emme poikenneet saarelle,koska halusimme päästä rannan läheisyyteen, ennen kuin tuuli kovenisi. Majakoiden tutkimista varten meillä muuten on Seppo Laurellin v. 1999 ilmestynyt mainio kirja Suomen majakat, jonka sain hankittua divarista tätä kesäreissua varten.

Tämän jälkeen seurasi monta tuntia pitkiä tylsiä taipaleita. Satoi ja tuuli, välillä oli vähän vaahtopäitäkin, mutta ennustettua kovaa tuulta ei kuitenkaan tullut. Ainoa hauska nähtävyys oli Närpiön saaristossa Rövargrundilla oleva puinen kalastusloisto, jonka paikkakunnan kalastajat ovat rakentaneet itseään varten v. 1896. Välillä näimme haahkoja ja tietenkin riskilöitä ja ruokkeja.

Koska tarvitsimme polttoainetta, päätimme ajaa Kaskisiin, jossa piti olla polttoaineen myyntipaikka. Se löytyikin, mutta oli iltapäivän suljettu. Niinpä menimme läheiseen Sininen Helmi -nimiseen ravintolaan ja saimme siellä mehevät pizzat ja isot oluet. Ensi kertaa viikkoon istumassa sisätiloissa! Heilutti aika tavalla, mutta ruoka maistui. Kävimme myös kaupassa ja ihmettelimme Kaskisten rauhaisaa eloa. Kaupunki on ruutukaavaan rakennettu, kauniita vanhoja puutaloja, joissa hienot puutarhat. Satamassa oli ystävällinen palvelu, olisi mukava käydä toistekin. Päätimme kuitenkin jatkaa vielä matkaa.

Kaupungista etelään menevän väylän varrella näimme Sälgrundin majakan, joka on rakennettu tiilestä v. 1875. Majakan suunnittelija Axel Hampus Dahlström on suunnitellut myös mm. Helsingin Vanhan ylioppilastalon, Esplanadin Kappelin ja Kaartin maneesin.


Kristiinankaupunkiin ajettaessa tuuli taas nousi, oli kylmä ja keikutti. Onneksi matka ei ollut pitkä, kesti vain pari tuntia. Kaupungin vierassatama oli pettymys. Jo matka kaupunkiin oli masentava, rannat oli rakennettu täyteen toinen toistaan tylsemmän näköisiä uusia omakotitaloja. Satama on eri puolilla lahtea kuin varsinainen kaupunki. Lupauksista huolimatta satamassa ei ollut mitään vierasvenepalveluita. Koska veneessämme ei ole kuivakäymälää tms, arvostamme etenkin kaupunkisatamissa tämänkaltaisia mukavuuksia.

Matkaa: 66 m (Rönnskär - Kristiinankaupunki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti