perjantai 17. heinäkuuta 2009

Uuteen kotisatamaan


Sipoon Kaunissaari on sekä Karille että minulle tuttu lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Koko saari on helsinkiläisten yhteinen telttailu- ja retkeilyalue, jonne pääsee mukavasti vuoroveneelläkin. Saaressa on kymmenkunta eri seurojen hallinnassa olevaa vanhaa puutaloa, kaksi retkeläisille tarkoitettua saunaa ja jopa ravintola. Nyttemmin saareen on rakennettu suuri satama sekä lisää vesipisteitä ja keittokatoksia. Saaressa käy myös kauppavene.

Yön aikana tuuli oli kääntynyt lounaistuuleksi ja voimistunut huomattavasti edellisestä päivästä. Merellä oli vaahtopäitä ja laineet olivat pitkiä ja korkeita. Päätimme kuitenkin mennä katsomaan vielä Söderskärin majakkaa, joka sijaitsee Kaunissaaresta suoraan etelään.

Olemme käyneet tällä saarella monta kertaa 1970-luvulla. Siihen aikaan saaressa ei ollutkaan paljoa kävijöitä. Täällä erikoisuutena on riippusilta, joka yhdistää kaksi luotoa toisiinsa. Söderskärin majakka on Suomen ainoa yksityisomistuksessa oleva majakka, jonne järjestetään nykyään mantereelta tutustumiskäyntejä. Saaren pohjoispuolella on pieni laituri, joten sinne kaiketi pääsee omallakin veneellä. Emme kuitenkaan rantautuneet, koska tuuli oli kohtalainen ja aikamme alkoi loppua.

Majakalta pääsimme ajamaan myötätuulessa, mikä olikin paljon mukavampaa. Aurinko paistoi edelleen. Ohitimme meidän ennestään hvyin tuntemamme Onaksen ja Emsalön saaret. Porvoon kaupungin sisääntuloväylää myöten pääsimme Haxalön saaren pohjoispuolelle. Sieltä ajoimme varovasti kiviä tähystellen Emsalön ja Haxalön väliin. Mökin rannassa seisoikin Vuokko jo meitä odottamassa. Vielä piti saada vene kunnolla kiinnitettyä uuteen kotisamaansa, ennen kuin lähdimme autolla kohti Helsinkiä. Ja näin päättyi tämä pitkä merimatkamme.


Matkaa: 19 mailia (Kaunissaari - Haxalö)

Koko matkamme Oulusta Porvoon Haxalön saareen kaikkine mutkineen oli 816 mailia. Aikaa käytimme matkaan 20 päivää, josta kolme kului Iniössä tuulensuojassa. Suorempaan ja nopeampaan olisi toki päässyt, mutta halusimme nauttia merielämästä ja kauniista ja vaihtelevasta saaristostamme sekä tutkia niin kiinnostavia majakoita ja pookeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti