Aamulla Helsingissä oli pilvistä ja vähän koleaakin, mutta päätimme lähteä pienelle päiväretkelle. Ajoimme Emäsaloon, soudimme saareen ja lähdimme liikkeelle. Aurinko rupesi pian paistamaan ja alkoi olla jopa kuuma. Lähdimme kohti Porvoota. Matkalla tuli paljon veneitä vastaan, purjeveneitä, isoja moottoriveneitä, pieniä pikaveneitä. Kapealla jokiväylällä liian nopeasti kulkevat veneet aiheuttivat epämiellyttävää keikkumista.
sunnuntai 26. heinäkuuta 2009
Päiväretki Porvooseen
Aamulla Helsingissä oli pilvistä ja vähän koleaakin, mutta päätimme lähteä pienelle päiväretkelle. Ajoimme Emäsaloon, soudimme saareen ja lähdimme liikkeelle. Aurinko rupesi pian paistamaan ja alkoi olla jopa kuuma. Lähdimme kohti Porvoota. Matkalla tuli paljon veneitä vastaan, purjeveneitä, isoja moottoriveneitä, pieniä pikaveneitä. Kapealla jokiväylällä liian nopeasti kulkevat veneet aiheuttivat epämiellyttävää keikkumista.
perjantai 17. heinäkuuta 2009
Uuteen kotisatamaan
Sipoon Kaunissaari on sekä Karille että minulle tuttu lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Koko saari on helsinkiläisten yhteinen telttailu- ja retkeilyalue, jonne pääsee mukavasti vuoroveneelläkin. Saaressa on kymmenkunta eri seurojen hallinnassa olevaa vanhaa puutaloa, kaksi retkeläisille tarkoitettua saunaa ja jopa ravintola. Nyttemmin saareen on rakennettu suuri satama sekä lisää vesipisteitä ja keittokatoksia. Saaressa käy myös kauppavene.
Yön aikana tuuli oli kääntynyt lounaistuuleksi ja voimistunut huomattavasti edellisestä päivästä. Merellä oli vaahtopäitä ja laineet olivat pitkiä ja korkeita. Päätimme kuitenkin mennä katsomaan vielä Söderskärin majakkaa, joka sijaitsee Kaunissaaresta suoraan etelään.
Majakalta pääsimme ajamaan myötätuulessa, mikä olikin
Matkaa: 19 mailia (Kaunissaari - Haxalö)
Koko matkamme Oulusta Porvoon Haxalön saareen kaikkine mutkineen oli 816 mailia. Aikaa käytimme matkaan 20 päivää, josta kolme kului Iniössä tuulensuojassa. Suorempaan ja nopeampaan olisi toki päässyt, mutta halusimme nauttia merielämästä ja kauniista ja vaihtelevasta saaristostamme sekä tutkia niin kiinnostavia majakoita ja pookeja.
torstai 16. heinäkuuta 2009
Neljän majakan päivä
Taas oli vaihteeksi mukavaa nukkua sängyssä, vaikka kiinteä sänky vähän keinuttikin. Söimme yhdessä emäntiemme kanssa loman runsaimmman aamiaisen ja sitten Sanna vei meidät autolla Tammisaaren vierasvenesatamaan.
Inkoossa nähtiin pitkästä aikaa tuulimylly. Perämerellä paljon liikkuneina ihmettelemme suuresti keskusteluja, mitä Etelä-Suomessa käydään tuulimyllyistä. Suuressa osassa Perämeren satamista on useita tuulimyllyjä. Olemme nukkuneet niiden juuressa lukemattomia kertoja, eivätkä niiden aiheuttamat äänet ole hiukkaakaan häirinneet. Emme myöskään ole koskaan nähneet kuolleita lintuja myllyjen juuressa. Tuulivoima on uusiutuvaa energiantuotantoa parhaimmillaan.
Jatkoimme matkaa Barösundiin, joka on mukava veneväylä
Aurinko paistoi kuumasti edelleen, mutta uimaan ei haluttu mennä, koska meressä oli sinilevää. Vähän lähempänä mannerta leväesiintymät loppuivat.
Ruokapaikalta meillä oli hienot näkymät vastapäätä olevaan Rönnskärin majakkaan. Tämä majakka on varsin korkea, peräti 48 m maanpinnasta. Rönnskärille rakennettiin majakka jo v. 1800, mutta venäläiset räjäyttivät sen Suomen sodassa. Nykyinen majakka on vuodelta 1822.
Matka jatkui kohti Helsinkiä saaristoväylää myöten. Vastaan tuli mutkaisella väylällä valtava Ruotsinlaiva, ohituspaikalla siirryimme sovinnolla väylän reunamille. Kauempaa näimme monta isoa laivaa, jotka olivat matkalla Ruotsiin tai Viroon.
Helsingin edustalla kävimme katsomassa Harmajan majakkasaarta, joka olikin ennestään tuttu paikka. Majakka sinänsä on aika vaatimattoman näköinen verrattuna moniin muihin. Se on rakennettu v. 1883. Harmajan rannassa oli useita luotsiveneitä.
Helsinkiin on juhlallista tulla Kustaanmiekan salmen kautta. Samalla voitiin ihailla Suomenlinnan linnoitussaarta, jonka kirkon torniin on 1920-luvulla sijoitettu yhdistetty meri- ja lentomajakka.
Kauppatorin rannassa olimme sopineet Eevan kanssa tapaamisen klo 21. Saavuimme aivan ajallaan pitkin auringonsiltaa tapaamiseen. Matkalaisemme jäivät maihin jalat horjuen. Vaikka ei ollutkaan paljoa tuullut koko päivänä, pitkä aika veneessä sotkee kuitenkin tasapainoaistin.
Helsingistä lähdimme vielä Hevossalmen kautta hämärtyvässä illassa itäänpäin. Veneitä ei juurikaan enää näkynyt, liikenne tuntui kokonaan loppuvan Helsingin itäpuolella.
Matkaa: 84 mailia (Tammisaari - Kaunissaari)
keskiviikko 15. heinäkuuta 2009
Kuohuviiniä aamusta iltaan
Tänään aamulla heräsin kolmiääniseen sulosointuiseen kuorolauluun
Metsässä näimme yhtäkkiä nuoren valkohäntäpeuran, joka hetken meitä katseltuaan pakeni kallioiden taakse. Valitettavasti emme ehtineet kuvata tätä kuparinruskeata jalonnäköistä eläintä.
Vihdoin käynnistimme koneen ja suuntasimme keulan kohti Jussarön majakkaa, jonka halusimme ehdottomasti nähdä. Majakan pohjoispuolella on iso Jussarön saari, jossa on venesatamakin, mutta emme poikenneet sinne. Majakka oli alunperin Jussarön saarella, jonne se oli rakennettu v. 1891. Torni oli kuitenkin huonosti suunniteltu ja se purettiin 1920-luvun alussa. Uusi teräsbetoninen majakka rakennettiin v. 1922 hieman Jussarön saaren eteläpuolelle.
Tammisaaren satamaan tulimme vähän vaille viisi, mikä olikin hyvä ajoitus, koska meillä oli tapaaminen tasan klo 17. Sanna-serkku tuli hakemaan meitä heidän perheensä kesäkotiin Snappertunaan syömään ja saunomaan.
Matkaa: 27 mailia (Modermagen - Jussarö - Tammisaari)
tiistai 14. heinäkuuta 2009
Matka jatkuu Suomenlahdelle
Taalintehtaan satama ei meitä oikein innostanut: levoton paikka ja liikaa isoja veneitä. Satamassa oli toki se hyvä puoli, että meillä oli mahdollisuus päästä aamulla saunaan ja suihkuun.
Matkamme jatkui vaihteeksi etelän suuntaan, koska halusimme päästä Rosalan saareen katsomaan hiidenkirnuja. Ne löytyivätkin helposti sataman läheltä. Hiidenkirnuja on saaressa pienellä alueella yhteensä seitsemäntoista. Ne sijaitsivat metsän keskellä kalliolla ja olivat kooltaan aika pieniä. Osa oli aivan peräkkäin. Emma mittasi niiden syvyyttä ja totesi, että ne saattoivat olla yli parin metrin syvyisiä. Metsästä löysimme kesän ensimmäisiä mustikoita.
Rosalasta jatkoimme matkaa itäänpäin. Tuuli oli melko leppoista, 5-8 m/sek. Ilma oli pilvinen ja välillä vähän sataa ripotteli. Matkalla pidimme pienen saaren luona ankkurissa ruokatauon, syötiin sienikeittoa, joka tosin oli tehty kuivatuista sienistä. Tuuli vähän voimistui ja kävi vastaiseksi. Veneitä kulki tällä hyvin suositulla väylällä jatkuvasti molempiin suuntiin. Se on hyvin häkellyttävää, kun on tottunut liikkumaan Perämeren autiudessa. Tuntuu mukavalta, että etelässäkin veneilijöillä on edelleen tapana tervehtiä toisiaan.
Hankoniemen eteläpuolella kävimme katsomassa Russarön majakkaa. Se sijaitsee puolustusvoimien saarella, eikä sinne siis ole tavallisilla kulkijoilla asiaa. Saarella näkyi tykkejä ja muita sotilaallisia varusteita. Majakka on komea, tiilestä ja graniitista tehty rakennus, ja se on valmistunut v. 1863.
Hangon ja Russarön välissä on toinenkin majakkasaari, nimittäin Gustavsvärn. Sen majakka on varsin uusi, valmistunut v. 1951. Paikan tekee kiintoisaksi se, että pieni saari on vanha rauniosaari, jossa on jäänteitä v. 1789 rakennetuista linnoituslaitteista. Englantilaiset räjäyttivät nämä linnoitukset Krimin sodassa. Vuonna 1870 luodolle rakennettiin majakka, joka myöhemmin purettiin uuden majakan tieltä.
Hangon satamassa oli paljon vierasveneitä, kuten varmaan on aina heinäkuussa. Meillä ei kuitenkaan ollut ongelmia saada paikkaa, koska tilaa on runsaasti. Teimme pienen kävelyretken kaupungin keskustassa, kuljimme pitkin Bulevardia, kävimme kirkossa ja ihastelimme kauniita puuhuviloita. Kävimme myös katsomassa Hangon Kasinoa. Satamaan tullessa oli taas nälkä ja söimme oikeaa retkiruokaa eli paistoimme makkaraa.
Vaikka Hanko on oikein viehättävä kaupunki, emme kuitenkaan halunneet viettää toista yötä peräkkäin isossa satamassa, vaan lähdimme vielä eteenpäin.
Hangon ympärillä olevat saaret ovat aika erilaisia kuin Saaristomeren saaret. Täällä on paljon laakeita kalliosaaria, joissa ei näytä kasvavan juuri mitään. Monilla luodoilla istui valtavia määriä merimetsoja aivan toinen toisensa kyljessä. Merimetso ei todellakaan ole mikään kaunis lintu.
Jostain syystä kaikilla oli taas nälkä ja niin paistoimme matkalla lättyjä. Navigointi oli välillä aika hankalaa, koska meillä on kymmenen vuotta vanhat merikortit, jotka eivät kaikilta osin pitäneet paikkaansa. Karin ja Emman hyvällä yhteistyöllä löysimme kuitenkin aina oikealle väylälle. Rantauduimme Tammisaaren kansallispuistoon kuuluvalle Modermagenin saarelle, jossa saimmekin hyvän rauhallisen paikan pienessä lahdenpoukamassa. Merivesi täällä on 19 astetta, joten aamu-uinti on varma juttu.
Matkaa: 56 mailia (Taalintehdas - Modermagen)
maanantai 13. heinäkuuta 2009
Taas aurinko hellii kulkijoita
Aamu alkoi taas reippaasti uinnilla. Nyt mentiin uimaan suoraan veneestä, koska rannassa ei ollut mitään sopivaa paikkaa. Muuten satama on aika mukava, lähellä on kauppa ja roskis, myös vettä ja polttoainetta on saatavilla. Ainoa ongelma on, että huussi on kahdensadan (200m!) päässä.
Aurinko porotti tosi kuumasti ja meri oli lähes peilityyni. Vettä oli veneen alla 99 metriä enimmillään tai voi olla, että enemmänkin, mutta ei huomattu katsoa. Oli niin kuuma, että pysäytettiin kone keskellä selkää ja hypättiin laidan yli mereen. Vedessä näkyi vähän sinilevää, mutta päätimme olla välittämättä siitä. Uinnin jälkeen keitetiin kahvit ja syötiin loppuun Annan tekemä maustekakku.
Lukeminen on minulta tällä reissulla jäänyt aika vähiin. Bloggaaminen ja etenkin kuvien laitto blogiin vievät oman aikansa. Tämän kesän lomalukemisina on ol
Matkaa: 36 mailia (Nötö - Taalintehdas)
sunnuntai 12. heinäkuuta 2009
Kaukana merellä
Aamu koitti viileänä ja utuisena. Kävimme silti virkistävällä aamu-uinnilla meressä. Aamiaisen jälkeen tutkimme saarta vähän tarkemmin. Kävelimme luontopolkua pitkin saaren toiselle reunalle. Myös tässä saaressa näimme lampaita. Niityllä oli monenlaisia kukkia, mm. aurankukkia ja kurjenpolvia. Saaren toisella puolella oli laajoja kallioita, joista aukeni näkymä laajalle ulapalle.
Heikossa vastatuulessa lähdimme Utön majakkasaarta kohti. Utössä on Suomen ensimmäinen majakka, joka rakennettiin alunperin v. 1753. Puinen majakka paloi Suomen sodan aikoihin v. 1809 ja tilalle rakennettiin uusi kivinen majakka v. 1814.
Utössä söimme välipalaa ja lähdimme sitten jatkamaan kohti Jurmon saarta.
Tuuli oli voimistunut ja oli puuskittain ehkä 12 m/sek. Vene keikutti jonkin verran sivutuulessa. Matka meni hyvin, mutta Jurmon saareen rantauduttaessa oli hieman ongelmia. Tuuli oli noussut niin, että oli todella vaikea saada venettä kiinni. Rannassa oli ehkä kolmekymmentä venettä, enimmäkseen isoja purjeveneitä.
Sataman tuntumassa on myös luontokeskus, jossa kerrotaan saaren historiasta ja nykypäivästä ja erityisesti saaren omaleimaisesta luonnosta. Jurmo on pitkänomainen kivinen saarirykelmä, jossa ei kasva paljoa puita. Varsinainen kylä sijaitsee reilun kilometrin päässä vierasvenesatamasta.
Jurmosta jatkoimme pohjoiseen kohti Nötön saarta. Nyt etelätuuli oli meille oikein sopiva ja aurinkokin lämmitti mukavasti takaapäin. Nötön satamaan oli rantautunut suuri hollantilainen purjelaiva, jossa ilmeisesti oli kippareina vain yksi pariskunta. Muuten satamassa oli kymmenkunta venettä, joissa yhden miehistö innostui epävireiseen musisointiin laulaen ja tuubaa ja kitaraa soittaen.
Matkaa: 39 mailia (Brunskär - Utö - Jurmo - Nötö)
lauantai 11. heinäkuuta 2009
Kohti uusia ihmeitä
Aamulla tankkasimme Ruissalon satamassa 46 litraa ja sitten ajoimme Turkuun Aurajoen rannan vierassatamaan hakemaan Annaa ja Emmaa. Turkuun on mukava tulla veneellä, kaupunki näyttää joelta katsottuna komealta. Satamassa on paljon katsottavaa, mm. isoja purjelaivoja kuten Suomen Joutsen. Aurinko paistoi tosi kuumasti kaupungissa, ja lähdimmekin saman tien liikkeelle.
Päätimme matkata ensiksi Seilin saarelle, jonne oli parin tunnin matka. Saareen sijoitettiin 1600-luvulta alkaen spitaalisia sekä myöhemmin mielisairaita. 1800-luvun loppupuolelta alkaen Seiliin sijoitettiin vain naisia, potilaita oli 1960-luvun alkupuolelle saakka. Sen jälkeen saari rakennuksineen on ollut Turun yliopiston hallinnassa. Saaren tunnelmallinen puukirkko on rakennettu v. 1733.
Matkamme jatkui Seilistä Nauvon ja Korppoon saaristoon. Väylät on viitoitettu selkeästi. Saaristomerellä viitoituksessa käytetään paljon erilaisia kummeleita, jotka ovat valkoiseksi maalattuja kivikasoja saarten kärjissä. Monin paikoin näimme myös hauskannäköisiä loistoja.
Matkasuunnitelmissamme oli mennä katsomaan Bredskäretin pookia, mutta päätimme kuitenkin luopua tästä ajatuksesta. Muut eivät lainkaan innostuneet, kun näytin muille Suomen majakat -kirjasta, millainen vaatimaton puuhökkeli pooki on. Lähdimme sen sijaan kohti Brunskäriä, jonka retkisatamaan ajattelimme yöpyä. Saari sijaitsee Korppoon kunnassa aika kaukana ulkomerellä. Emme tienneet tästä satamasta etukäteen muuta, kuin että siellä on sauna. Valinta oli mainio, vaikka ensituntuma saareen olikin outo: rannalla ei näkynyt ketään, mutta laiturilla olevat pöydät olivat täynnä oluttölkkejä. Myöhemmin kävi ilmi, että tällä kaukaisella saarella joku vietti 30-vuotisjuhliaan. Kuulimmekin illalla myöhemmin aina välillä laulua saaren toiselta puolen. Saaressa oli kaksi vierassaunaa, joita kävijät saivat itse lämmittää. Taas saimme nauttia hyvistä löylyistä ja uimisesta. Harvoin on ollut yhtä hienoja maisemia saunan ikkunasta kuin täällä: vain merta, kallioita ja lokkeja.
Matkaa: 45 mailia (Ruissalo - Brunskär)