keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kummallinen veneOmiiin oloihinsa tottuu niin, ettei niissä näe mitään kummallista. Muutama päivä sitten veneemme omalajisuus tuli taas mieleen, kun vieressä olleen suuren huvijahdin lapset ihmettelivät isoon ääneen, että onpa teillä pieni ja kummallinen vene: missä te mahdutte nukkumaan, missä te teette ruokaa ja missä te syötte. 

Veneemme on vuonna 1969 valmistunut summalaisvene, eli perinteiseen kalastusveneen tyyliin Summassa tehty keskimoottorilla varustettu retkivene. Veneen runko on männystä ja kansirakenteet mahonkia ja tiikkiä. Veneen pituus on 8,75 metriä ja leveys 2,35 metriä, eli vene on varsin kapoinen. Olen usein kuvaillut venettämme, että se on enemmän kaunis kuin mukava. Joskus kyllä mietin, joko olisin jo niin vanha, että mukavuus on kauneutta tärkeämpää. Mutta vielä ei asia siis ole niin. 

Sanoin aina ennen, ettei meillä ole veneessä vessaa, lämmitintä eikä jääkaappia. Venekuvaukseni ei enää pidä paikkaansa, sillä muutama vuosi sitten hankimme venejääkaapin. Hankintaa mietittiin varmaan kymmenen vuotta. Syynä oli osin venejääkappien tolkuton hinta siihen nähden, minkä verran niitä käytetään, mutta myös tilanpuute ja energiansaantiongelma. Lopulta löytyi niin pieni ja vähän sähköä käyttävä jääkaappi, että saatoimme sulloa sen ainoaan vaatteidensäilytystilaan eli kaappiin. Tämän jälkeen takit ovat roikkuneet hyttien ovilla koukuissa ja muut vaatteet ovat kasseissa tai hyttien laitojen hyllyillä. Jääkaapin päällä leipä- ja vihanneskori ja toisessa kuvassa kuivaruokakaappi.Ruuanlaittoa varten meillä on kaksiliekkinen spriikeitin, joka on kätketty istuimen alle. Kuvassa näkyy, että toisen polttimen kohdalla on kannnessa tumma jälki. Se johtuu siitä, että kerran unohdin sulkea keittimen ja ehdin hetken ihmetellä, miksi minun on niin mukavan lämmin istua.

Vessa-asia on veneessämme ratkaistu hyvin käytännöllisesti. Naisia (tai oikeastaan vain minua varten - kukaan muu ei taida suostua käyttämään tätä konstia ja minäkin käytän tätä vain hyvin valikoidussa seurassa) varten on Myrttisen kannellinen kahden kilon suolakurkkupurkki. Se on helppo huuhdella käytön jälkeen meressä ja väliaikoina se mahtuu köysilaatikkoon. Miehet voivat hoitaa nopeammat hommansa laidan yli. Ja aina jossain vaiheessahan me tulemme  johonkin satamaan, jossa pääsee joko metsään, huussiin tai siistiin sisävessaan.

Lämmitinasia on myös hoidettu luomutoimin. Illalla nukkumaan mennessä avataan moottorin kansi, jolloin moottori mukavasti lämmittää paitsi sen päälle levitetyt kosteat vaatteet myös hyteissä nukkujat. Aina silloin tällöin on kyllä ollut aika kylmä, mutta siitä on selvitty lisäämällä vaatetusta.

Veneessä on makuutilat sekä edessä että takana. Kun hyttiin levittää penkkien vällille vaneriilevyt ja niiden päälle patjat ja petauspatjat, kumpaankin hyttiin mahtuu nukkumaan 2-3 aikuista tai lasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti