sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kohti Hiidenmaata


Eilinen auringonpaiste taisi jäädä virkistäväksi poikkeukseksi tällä reissulla.Täksi päiväksi oli taas lupailtu kovaa tuulta ja sadetta. Ennustukset eivät onneksi kokonaan pitäneet paikkaansa. Vähän sateli ja tuuli oli korkeintaan kohtalainen. Niinpä päätimme lähteä katsomaan suurta Hiidenman saarta, joka sijaitsee Haapsalusta länteen. Matkaa Haapsalun satamasta Hiidenmaan Heltermaan satamaan on vajaa 20 mpk, eli vajaan kolmen tunnin matka. Perille tulimme puoli neljän aikoihin. 


Heltermaa mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1620. Satama on toiminut Heltermaassa ainakin jo 1830-luvulla. Vuodesta 1864 alkaen Heltermaan satamasta hoidettu Hiiunmaan ja Haapsalun välinen säännöllinen laivaliikenne. 

Heltermaan satama muistuttaa monin tavoin Hailuodon satamaa. Alueella ei ole juurikaan muuta kuin kahvila ja matkamuistomyymälä. Satamaan tulee parin tunnin välein isoja autolauttoja, jotka kuljettavat matkustajia autoineen mantereelta saarelle ja takaisin. Isompi lautta vetää reilut sata autoa ja pienempikin yli puolet siitä. Silti joka kerta lautan lähtiessä osa lähtijöistä näytti jäävän rannalle. Vierasvenesatamassa ei ollut yhtään muuta vierasvenettä, joskin illemmalle tänne saapui yksi suomalainen purjehtija. 


Satamasta lähtee monta kertaa päivässä busseja muualle saareen. Päätimmekin, että huomenna lähdetään bussiajelulle, varsinkin jos ennustukset tuulen voimistumisesta pitävät paikkansa.                                                                                                                                                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti