sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Hieno Pranglin saari

Illan tanssit satamassa sijaitsevassa ladossa olivat suuri menestys. Väkeä valui paikalle vähitellen, lopulta porukkaa oli varmaan parisataa. 
Esiintyjinä kahden miehen tehobändi Vorusta. Miehet olivat luvanneet soittaa niin kauan, kuin on tanssihaluja. Tanssit jatkuivat kuulemma neljään. Lisäksi esiintyi mieslauluporukka Tarton tienoilta kotoisin olevasta kuorosta. Kuorolla oli ollut iltapäivällä esiintyminen Rahvamajassa, mutta emme ehtineet siihen. 
Tanssijoita oli kaikenikäisiä, lapsista vanhuksiin. Laulaja esitti kaikki kappaleet viroksi ja yleisö lauloi mukana. Ohjelmistossa oli niin Hymyhuulet, St Pauli ja Reeperbahn kuin Letkajenkkakin. Ja mekin tanssimme suurella innolla. Välillä saatiin energiaa saarenmaalaisesta votkasta ja sakuskasta (kurkkuja ja oliiveja).


Aamulla kello yksitoista saaren kirkossa pidettiin jumalanpalvelus. Matkaa satamasta kirkolle oli reilut pari kilometriä. Yrityksestä huolimatta emme kuitenkaan ehtineet edes tilaisuuden loppuosaan, emmekä siis päässeet näkemään kirkkoa sisäpuolelta. Tutustuimme kuitenkin hienoon hautausmaahan kirkon kupeessa.


Jotkut saarelaiset olivat menneet kirkkoon jalkaisin tai henkilöautolla, mutta osa kulki myös saaren tavallisimmalla joukkokuljetusvälineellä, nimittäin kuorma-autolla, jonka lavalla oli penkit ja hieman korotetut laidat. Niillä saarella huristeltiin milloin kauppaan, milloin ravintolaan tai lautalle.


Pranglin saari on kiinnostava sekä kulttuurisesti että luontonsa vuoksi. Suuri osa saaresta on matalakasvuista mäntymetsää, rannat hiekkarantoja tai pienten kivien peitossa. Kukkaloisto oli mahtava sekä luonnonniityillä että myös saarelaisten puutarhoissa. Saarelaiset hoitivat hyvin puutarhojaan kuten virolaiset yleensäkin näyttävät tekevän. Ruusuja kasvaa lähes joka pihalla, samoin mitä moninaisempia perennoja. Satamassa pesi joutsenpari ja siellä viihtyivät hyvin monet muutkin vesilinnut. Näimme myös peräti kolme harmaahaikaraa. 

Saarelle tulee mantereelta lautta yhdestä kolmeen kertaan päivässä, lauttamaksu on 6 euroa. Tallinnasta järjestetään turisteille päivän kestäviä tutustumisretkiä Pranglin saarelle. Kovin paljon turisteja ei saarella kuitenkaan näkynyt. Vakituisesti saarella on talvikautena 70 asukasta, kesällä kolmisensataa. Saaren koulu on toiminassa, siinä on viisi oppilasta. Saarella puhutaan edelleen omaa viron murretta. Muutenkin saaren kulttuuri on säilynyt hyvin omaleimaisena, saarelaiset mm. rakentavat veneitä oman mallinsa mukaisesti. Kuvassa näkyy satamaa leirintäalueelta päin katsottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti