perjantai 25. heinäkuuta 2014

Pommern ja Katriina


Aamulla päätimme lähteä katsomaan vähän enemmän Maarianhaminaaa. Tarkoitus oli myös ostaa Kallelle ja Sunnalle laivaliput. Kaupungin itäsataman laiturissa näimme museolaiva Pommernin, joka on vuonna 1903 Glasgowissa rakennettu nelimastoinen parkki. Laiva on entisöity hienoon kuntoon, ruumissa on erittäin laajat ja perusteelliset museotilat. Laiva on yli 100 metriä pitkä. Pommern purjehti noin 35 vuoden ajan ympäri maapalloa, Australiasta haettiin vehnää ja Chilestä salpietaria. Laivassa työskenteli yhteensä 20-30 henkilöä. Näimme myös elokuvan laivan vaiheista. Tosi kiinnostavaa.

Matkalla vierailimme Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkossa, joka on Lars Sonckin suunnittelema pieni kaunis kirkko vehreän puistotien varrella, hieman syrjässä kaupallisesta keskustasta.

Yllättäen näimme kaupungin keskustassa myös Emman, joka oli saapunut Ahvenanmaan kierrokseltaan ja lähdössä Helsinkiin.

Iltapäivä oli jo pitkällä, kun läksimme liikkeelle. Ankkuroimme kaupungin lähelle syömään ja uimaan. Totesimme sitten, ettemme lähdekään Kökariin, tulisi liian raskas reissu. Suuntasimme sen sijaan Vårdön saarelle, jossa merikortin mukaan pitäisi olla vierassatama. Sellainen löytyikin ja vielä Vargatassa, joka kiinnosti erityisesti kirjailija Sally Salmisen kotipaikkana. Satamassa rupesin juttusille muutamien eläkeläisten kanssa ja kysyin, kissä kirjailija on mahtanut asua. He kertoivat asuvansa Salmisen kotitalossa ja neuvoivat sinne tien. Otimme satamasta lainaan veneilijöille tarkoitetu pyörät ja poljimme Vargatan keskustaan, mistä löysimmekin Sally Salmisen kotitalon. Pihalla vilkutti ystävällinen seurue. Talon isäntä kertoi, että kirjailijatar oli hänen tätinsä. Tässä kuva kotitalosta, jossa siis asui Katriina-nimisellä esikoiskirjalla kuuluisuuteen vuonna 1936 noussut kirjailijatar ja hänen 11 sisarustaan, joista neljästä muustakin tuli kirjailija.
Poljimme vielä katsomaan Vårdön kirkkoa, joka ei mielestämme ollut mitenkään kaunis.

Kirkon vieressä olevalta hautausmaalta löysimme sattumoisin kirjailija Anni Blomqvistin haudan. Hän oli myös kotoisin Vårdöstä, sen pohjoisosasta Simskälasta. Anni ja Sally olivat pikkuserkkuja. Kuva on kirkkomaan ulkopuolella, jossa makasi hautausmaalta poistettuja hautakiviä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti