tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kumlingea ihmettelemässä


Aamulla päätimme lähteä tutustumaan Kumlingen kunnan nähtävyyksiin. Kunnassa on vähän yli 300 asukasta ja varmaan saman verran saaria. Vierasvenesatamasta lähtee merkittyjä polkuja keskemmälle saarta halki kauniiden maisemien. 

Kumlingen kunta on tunnettu Kumlingen taudista, joka on punkkien levittä puutiaisaivokuume. Tartuntaa vastaan voidaan nykyisin rokottaa, joskin kunnon suojan saamiseksi on otettava rokotus kolme kertaa. Punkkeja voidaan torjua myös vaatetuksella ja hyönteismyrkyillä. Siispä retken toistaiseksi kuumimpana päivänä lähdimme retkelle pitkikset jalassa, kunnon kengissä ja sukat vedettynä housun lahkeiden ylitse. Kävelyretki oli todella kaunis. 

Hikisen taivalluksen jälkeen päädyimme ihailemaan kunnan merkittävintä nähtävyyttä, joka on Pyhän Annan kirkko. Se on rakennettu 1400-luvulla. 

Kirkon seiniä ja kattoja koristavat upeat kuvat on maalattu fransiskaanisen perinteen mukaan noin vuonna 1500. Kirkon alttarikaappi ajaoittuu 1200-luvulle ja ristiinnaulitun kuva 1300-luvulle.

Kirkolta kylälle oli noin kilometrin matka, onneksi välilä oli kunnan kulttuurikeskus, jossa sai kahvia. Olimmekohan päivän ainoat asiakkaat siellä?Kylällä kävimme kaupassa ja sitten tarvottiin kolmisen kilometriä maantietä pitkin venerantaan.

Suuri haaveemme oli päästä uimaan, mutta meri oli taas iljettävän näköinen. Onneksi leväesiintymiä oli vähemmän myöhemmin ja pääsimme mereen vilvoittelemaan. Kävimme vielä tankkaamassa Hamnsundetissa ennen kuin päädyimme valitsemaamme retkisatamaan. Valittu paikka Kärviken oli kyllä hienoinen pettymys, varsinkin kun matkan varrella olimme ihailleet komeita kalliomaisemia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti