tiistai 29. heinäkuuta 2014

Paahtavassa helteessä Jään maisemissa


Föglössä halusimme vielä käydä katsomassa Pyhälle Maria Magdalenalle omistettua kirkkoa, joka sijaitsi pienen venematkan päässä Degerbyn satamasta. Kirkko tai oikeastaan osa kirkkoa on rakennettu luultavasti 1300-luvulla. 
Kirkossa oli paljon erilaisia tauluja ja veistoksia. Hämmästyttävintä oli nähdä kirkon seinällä maalaus, jonka arvellaan olevan maailman laajimmalle levinnyt Jeesuksen kuva. Sen on maalannut Warner Sallman (Sällman), joka muutti aikoinaan Föglöstä Amerikkaan. Sallmanin suku on lahjoittanut maalauksen Föglön kirkolle.

Jatkoimme matkaa kohti Kökaria, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi Finlandia-palkinnon voittaneesta Ulla-Leena Lundbergin teoksesta Jää. Kökärin maisemat ovat ainutlaatuiset, pieniä karuja saaria, monivärisiä kallioita ja tuuheita katajapensaita. Pohjoisesta tuleva väylä vie Hamnön saaren ohitse ja näemme jo heti Kökariin tullessamme saarella sijaitsevan kirkon. Sen lähellä olevaan vierassatamaan rantauduimme. 

Hamnön saarella on ollut asutusta jo tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua. 1400-luvulla nykyisen kirkon paikalle perustettiin fransiskaanimunkkien luostari, josta kehittyi saaristomeren hengellinen ja kulttuurinen keskus. Kirkko on 1700-luvulta peräisin. Se oli sisältä koristeltu koivuin. Kirkon katosta riippui komea laiva, niin kuin saaristokirkoissa usein on tapana.

Vierassatamassa oli paljon ruotsalaisia veneitä. Porukkaa kerääntyi iltasella rannalle grillaamaan ja musisoimaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti