lauantai 26. heinäkuuta 2014

Kastelholman linnassa


Lähdimme Vårdöstä aamiaisen jälkeen. Ensin suuntasimme katsomaan Bomarsundin linnoituksen jäänteitä. Jättiläismäinen linnoitus on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Sen ympärille syntyi Ahvenanmaan ensimmäinen "kaupunki", jossa asui tuhansia ihmisiä. Viereiselle Prestön saarelle perustettiin eri uskontokunnille omat hautausmaat. Kesällä 1854 käytiin Ahvenanmaan suurin sotilaallinen taistelu, kun 12 000 englantilaista ja ranskalaista sotilasta nousi maihin Bomarsundin liepeillä ja samaan aikaan 40 sota-alusta lähestyi linnoitusta Lumparnin suunnasta. Linnoitus antautui ankaran hyökkäyksen jälkeen ja voittajat räjäyttivät linnoituksen. Tästä alkoi Ahvenanmaan demilitarisointi.

Päivä oli jälleen tosi lämmin, onneksi kävi pieni tuulenvire, minkä ansiosta emme ihan läkähtyneet. Pulahtaminen mereen parin tunnin välein auttoi myös asiaa. Tosin vesi oli 25 astetta lämmintä, mutta ei se haitannut. Suuntasimme kohti Kastelholman linnaa, joka on yksi Suomen vanhimpia rakennuksia. Sitä on aloitettu rakentaa jo 1300-luvulla. Linnaa on rakennettu moneen kertaan uudelleen. Viime vuosina tehty entisöinti kertoo linnan monista vaiheista seikkaperäisesti. Linna on kuuluisa mm. sen vuoksi, että siellä on ollut vankina kuningas Eerik XIV ja hänen puolisonsa Kaarina Maununtytär.

Linnan läheisyydessä on kiinnostava ulkoilmamuseo, jonne on siirrety suuri määrä vanhoja rakennuksia. Monet on laitettu hienoon kuntoon myös sisältä. Pihalla oli myös komea juhannusalko.

Jatkoimme matkaa Lumparnin selän kautta ja kuljimme Lemströmin kanavan kautta. Kanavan läheisyydessä on 1880-luvulta aina ensimmäisen maailmansotaan saakka ollut aktiivinen taiteilijayhdyskunta.

Päätimme majoittua taas tuttuun satamaan Maarianhaminassa. Satamakaljojen ja iltaräiskäleiden jälkeen saatoimme miehistön jäsenet Helsinkiin menevälle laivalle. Kaupunki kuhisi, kaikki asukkaat ja matkailijat olivat kaupungilla aina yöhön asti. Meneillään oli monipäiväisen rock-festivaalin viimeinen ilta ja se huipentui ilotulitukseen keskiyöllä. Mutta meille maistui uni kaikesta metelistä huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti